•• Rastlinné tuky ••
Rastlinné tuky sa vyrábajú z rastlinných olejov. Získavajú sa z rastlín, ktoré hromadia vo svojich plodoch, semenách alebo iných častiach tuky.
Delíme ich podľa obsahu tuku a zloženia do niekoľkých hlavných skupín:
§ pokrmové tuky – sú to 100 % rastlinné tuky, ktoré sa používajú najmä na vyprážanie
§ margaríny (alebo roztierateľné rastlinné tuky) - obsahujú max. 80 % tuku.
§ zmiešané tuky – zmesi rastlinných stužených tukov a živočíšneho tuku - masla.
Rozotierateľné rastlinné tuky patria v poslednom období medzi významné súčasti nášho jedálnička. Tie kvalitné sú z výživového hľadiska dobrou voľbou. Majú priaznivé zloženie mastných kyselín (väčšina z nich je nenasýtených), neobsahujú cholesterol a sú často obohacované o niektoré ďalšie dôležité látky, ako sú vitamíny (najmä A, E, D) alebo rastlinné steroly. Na rozdiel od masla sú dobre roztierateľné.
Nízkotučné varianty sú určené hlavne pre tých, ktorí potrebujú znížiť svoju hmotnosť alebo hladinu tukov a cholesterolu v krvi. Deti a mládež do tejto skupiny však väčšinou nepatria a je vhodné zaradiť do ich jedálnička kvalitné rastlinné tuky, ktoré nemajú znížené množstvo tuku.
Aby sme mohli rastlinné tuky označiť za kvalitné a vhodné na konzumáciu, musia mať nízky obsah trans mastných kyselín (TFA) - na obale výrobku by malo byť uvedené, že tuk obsahuje menej ako 1 % TFA alebo stopy TFA. Tukom neznámeho zloženia sa radšej vyhýbajte.
Zdroje a linky:
Dostálová J. Máslo nebo rostlinné roztíratelné tuky? Výţiva a potraviny 2008; 1: 8.
Brát J, Jiroušek A. Margariny včera, dnes a zítra. Výţiva a potraviny 2008; 5: 124-126.
Buňka F, Hrabě J, Hoza I. Tavené sýry ve výţivě člověka. Výţiva a potraviny 2006; 5: 135-136.
Výživa ve výchově ke zdraví, výukový program pro pedagogy na 2. stupni ZŠ